Gezocht: locatie coördinator Smaakcentrum Gennep
Als locatie coördinator zorg je ervoor dat de lesochtenden bij het Smaakcentrum goed en prettig verlopen. Je doet de boodschappen voor de kookworkshop bij de Albert Heijn in Gennep, zorgt voor de planning van de vrijwilligers en stuurt het team aan op de ochtenden dat het Smaakcentrum geopend is.
Smaakcentrum Gennep is actief op maandag en/of donderdag ochtend bij Norbertushof in Gennep. In schooljaar 2021 – 2022 gaat het in totaal om 24 ochtenden. Op de ochtenden ontvang je een schoolklas uit de gemeente Gennep. En natuurlijk geniet je vervolgens van het (kook)plezier dat deze kinderen hebben én van het eindresultaat!
Als locatie coördinator lever je een waardevolle bijdrage aan de doelstelling van Stichting Smaakcentrum, namelijk kinderen laten kennis maken met gezond eten. Zo komen we tot een gezonde leefstijl voor de nieuwe generatie in onze regio.
Wil je meer weten of heb je interesse in deze vrijwilligersfunctie? Neem contact op met Martien Bos (T 06 51375787) of Esther Horsten (T 06 51493512, of esther@smaakcentrum.nl)
Stichting Smaakcentrum werkt aan het project Keukenkanjers met de doelstelling zoveel mogelijk kinderen in Nederland te bereiken met voedingseducatie. Lees hier meer: Voedselregio’s maken werk van voedselonderwijs , AgriFood Capital
Leerlingen van groep 7 van basisschool Het Telraam in Oeffelt gingen tijdens de lockdown de keuken in. Naar aanleiding van de Klasse(n) Kookchallenge maakten zij hun eigen kookboek. Zie hier het mooie resultaat: Download kookboek
Doe mee aan de klasse(n) kookchallenge! Speciaal voor alle leerlingen van de basisscholen uit het Land van Cuijk en de gemeente Gennep. Want thuis kun je ook lekker koken en nieuwe gerechten verzinnen. Leerkrachten hebben informatie ontvangen over hoe je mee kunt doen. Bekijk hier de video:
In oktober 2020 kwam er een filmploeg een ochtend meekijken bij het Smaakcentrum. Door de organisatie Jong Leren Eten is de inspiratiefilm De Eetbare School gemaakt. Zie hier ons aandeel:
Smaakcentrum Gennep opent haar deuren. Op een bijzondere locatie, namelijk in zorgcentrum Pantein Norbertushof in Gennep. Doelstelling: voedingseducatie voor kinderen in de gemeente Gennep én een mooie wisselwerking tussen jong en oud. Want: eten verbindt.
Het Smaakcentrum is bedoeld voor kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs. Zij bezoeken het Smaakcentrum tijdens schooltijd en worden hier wegwijs gemaakt in de wereld van voeding. Ze gaan zelf aan de slag in de keuken, krijgen theorieles over gezond eten en sluiten de ochtend af met een gezamenlijke en zelfbereide maaltijd. Alle scholen in de gemeente Gennep hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Het Smaakcentrum ontstond vijf jaar geleden in Cuijk en kreeg navolging in verschillende gemeenten in het Land van Cuijk. Een (financiële) bijdrage van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen maakt het mogelijk om de formule verder te ontwikkelen. Nu is het tijd om de Maas over te steken en ook scholen in Noord-Limburg te bereiken. Te beginnen met de gemeente Gennep.
Zodra de omstandigheden rondom corona het weer toelaten, wordt de keuken van Norbertushof eén of twee ochtenden per week vrij gemaakt voor de jeugdige koks. Zo ontstaat een grote wisselwerking. Kinderen krijgen voedingseducatie én krijgen letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van Norbertushof. Voor de bewoners betekent dat gezelligheid, nieuwe contacten en een smakelijk hapje rond lunchtijd. Een nieuwe verbinding tussen de wereld binnen en buiten de muren voor het zorgcentrum die voor beide partijen waardevol is. Ook het wijkplatform is betrokken bij het Smaakcentrum en legt zo een verbinding met inwoners van de wijk en inwoners van Norbertushof.
Mieke Vloet, wijkmanager van Pantein Norbertushof, is blij met deze stap. “We willen als zorgcentrum middenin de wijk en de samenleving staan. Eten en koken verbindt mensen.” Martien Bos, grondlegger van het Smaakcentrum vindt de wisselwerking erg bijzonder. “We willen zoveel mogelijk kinderen bereiken. Hierbij hebben we absoluut geen commercieel doel, maar we willen kinderen een gezonde toekomst geven. En het is super om dat op deze locatie te doen. Jong en oud bij elkaar brengen. Met een thema waar iedereen blij van wordt: eten.” Het Smaakcentrum krijgt steun van verschillende gemeenten, scholen en bedrijven, waaronder de Rabobank. Doelstelling: zoveel mogelijk kinderen bereiken. Niet incidenteel, maar structureel. “Omdat ieder kind recht heeft op voedingseducatie,” aldus Martien Bos.
Met ingang van dit schooljaar zijn kinderen uit alle vijf de gemeenten in het Land van Cuijk te gast bij het Smaakcentrum. Hierdoor groeit de groep kinderen die structureel voedingseducatie krijgt. Steeds meer kinderen in de regio zetten zo een goede stap richting een gezonde toekomst.
Het Smaakcentrum startte vijf jaar geleden in Cuijk. Alle kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Cuijk werden uitgenodigd om drie ochtenden per schooljaar te gast te zijn. Op deze ochtenden kregen ze theorieles over voeding en gingen ze zelf de keuken in. Dit concept is onveranderd gebleven. Twee jaar later volgde een locatie in Boxmeer en sinds het najaar van 2018 is Smaakcentrum Mill-Grave geopend, beide dankzij een bijdrage van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen. Sindsdien was Sint Anthonis de enige gemeente in het Land van Cuijk zonder Smaakcentrum. Met ingang van komend schooljaar komt hier verandering in. De vijf scholen in deze gemeenten hebben inmiddels ook een uitnodiging ontvangen en zij kunnen intekenen voor een bezoek aan één van de drie bestaande Smaakcentrum-locaties.
Martien Bos, grondlegger van het Smaakcentrum, is blij dat zijn initiatief een steeds groter bereik krijgt. “We bereiken steeds meer kinderen en geven dus steeds meer kinderen een gezonde toekomst. Bovendien zien kinderen het Smaakcentrum als een uitje. Ze komen met een glimlach binnen en gaan met een nog grotere glimlach weer naar huis. Voedingseducatie is niet alleen erg zinvol, maar ook nog eens ongelooflijk leuk.”
De uitbreiding van het Smaakcentrum is mogelijk door een bijdrage van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen. Deze bank ondersteunt drie jaar lang de ontwikkeling van het Smaakcentrum en maakt zo verdere professionalisering en groei mogelijk. Daarnaast doet het Smaakcentrum een beroep op gemeenten, scholen en bedrijven in de regio. “We blijven aan de weg timmeren,” aldus Martien Bos. “Eigenlijk willen we ‘gewoon’ alle kinderen bereiken en daar werken we hard aan.” Een ‘eigen’ locatie voor de gemeente Sint Anthonis sluit Bos in de toekomst overigens niet uit. Bos: “We zitten het liefst bij scholen ‘om de hoek’, maar als dit –nog- niet mogelijk is, willen we scholen niet uitsluiten.”
Jumbo Boxmeer steunt Smaakcentrum met anti-voedselverspillings schap
Nieuw bij Jumbo Boxmeer: een aparte koelkast en schap met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten of een plekje of deukje hebben. Deze producten zijn te koop voor 50 cent, 1 of 2 euro. De helft van de omzet van dit schap gaat naar het Smaakcentrum.
Een win-win-win actie. Volgens Jumbo-eigenaar Ton Walraven hebben maar liefst drie partijen baat bij dit initiatief. Als eerste de consument die zo goedkoper boodschappen kan doen. “Het gaat om producten die nog prima eetbaar zijn,” vertelt Ton. “Je kunt ze alleen niet meer bewaren en daarom verdwenen ze bij ons aan het eind van de dag in de kliko.” Dat was tegen het zere been van Walraven en zijn medewerkers, vandaar deze actie. Ton: “Het assortiment van het schap en de koelkast is heel divers en iedere dag anders. Ik zou zeggen: laat je verrassen.”
Om zijn actie extra kracht bij te zetten, besloot Ton dat de helft van deze omzet bestemd is voor het Smaakcentrum. Hier krijgen kinderen uit groep 7 en 8 les over gezonde voeding. Ook duurzaamheid en verspilling staat op de lesagenda. Jumbo Boxmeer steunt het Smaakcentrum in Boxmeer al vanaf de start door kosteloos de ingrediënten voor het praktijkgedeelte beschikbaar te stellen. Nu komt daar de komende tijd nog een aanzienlijke bijdrage bij. Hoe hoog deze is, weet Ton niet. Ook voor hem is deze actie nieuw. Naast het winkelend publiek en het Smaakcentrum hoopt ook de winkel zelf profijt te hebben van dit initiatief. Immers: etenswaren afvoeren kost geld. “En ergernis,” aldus Ton. “Maar goed: uit deze ergernis is dus een mooi plan ontstaan.”